2010 oktober 8 t/m 10, Groepsweekend

2010 oktober 8 t/m 10, Groepsweekend

Na Aerdenhout vorig jaar hadden we het ditmaal iets dichterbij huis gezocht; namelijk het PBC in Austerlitz.
Zoals de traditie wil maar eigenlijk ook omdat het best handig is, verzamelden de Rowans en een aantal leiding zich rond een uur of zeven de vrijdagavond voor het groepsweekend op het kampterrein met als bedoeling het een en ander op te bouwen en klaar te zetten. De eerste tenten en ander materiaal waren daar net aangekomen, zodat men meteen aan de slag kon. Een aantal ritjes en twee à drie uur later was alles aanwezig, opgezet en ingericht en was het dus meer dan gerechtvaardigd om een biertje te gaan drinken bij het vuur.
Dit begon vrij formeel. De organisatie sprak met iedereen het kamp door zodat iedereen wist wat de bedoeling was en waar wanneer mensen nodig zouden zijn. Mede doordat de Rowans bereid waren gevonden ook tijdens het weekend het een en ander op zich te nemen, leek het komend weekend een gestroomlijnde gebeurtenis te gaan worden.

Het informeel begon net op gang te komen, toen de kampstaf kwam vertellen dat het op dit kampterrein, onder het motto “zachtjes voor de anderen”, vanaf 23:30 fluisterstil dient te zijn. Hij wees erop dat dit vrij letterlijk genomen doende te worden en dat tevens het vuur uitgemaakt moest worden. Een wagenwijd openstaande deur werd nog even ingetrapt door te hem erop te wijzen dat wij de enige waren op het terrein, maar dat werd resoluut van tafel geveegd door een ijzersterke: “regels zijn regels”.
Fluisterstil meeluisterend naar het feest bij de buren naast het kampterrein, had iedereen het snel gezien en zocht men zijn bed op.

Zaterdag
Na en tijdens een rustig ontbijt werd iedereen langzaam zijn energieke zelf en werden de laatste voorbereidingen getroffen. Rond 11uur kwamen de welen de scouts en even later werd er geopend. Na de opening werd er begonnen met een spel, en wel jungleboekcluedo, dan overigens precies zo gaat als de naam doet vermoeden.
Na de lunch, corvee en wat vrij spelen, werd begonnen met het middagspel. Ditmaal eens geen complex spel met leventjes, smokkelwaar, handelsposten en tikkers, maar een aantal workshop waar zeer uiteenlopende dingen konden worden gedaan: maankompas maken, figuurzagen, minipionieren, broodbakken, spatten, fluitje maken en origami. Alle welpen en scouts (de rowans bemanden ook enkele workshops) mochten in eigen tempo en eigen volgorde de workshop af. Of het lag aan hoe leuk de workshops waren, aan het weer of aan het feit dat iedereen lekker zelf kon bepalen welke workshops je langs wilde, dat weten we niet, maar het feit is dat er tot het einde van de middag druk werden bezocht.

Rond een uur of zes was het avondeten gereed en schoof eenieder aan tafel. De kookstaf (Josje en Dennis) hadden pannenkoeken gebakken. Niet gewoon een stapel naturel, een stapel spek en een stapel kaas, maar een ruime variëteit aan zeer uiteenlopende smaken waaronder: wortel- en spinaziepannenkoeken. Anders dan je bij iets waar het woord “wortel” of “spinazie” deel vanuit maakt verwacht, viel het ook bij de welpen en scouts in de smaak en de enorme berg pannenkoeken, was dan ook vrij snel vrijwel op.

Na het eten en corvee was het tijd voor nog een spel in het langzaam donker wordende bos. Deze keer stond het puntenverzamelspel op de planning. Hierbij moesten de welpen en scouts de verschillende posten zo snel mogelijk vinden. De eerste die aankwam op een post kreeg het meeste punten, de laatste het minste. De posten waren natuurlijk goed verstopt dus het duurde best een tijd voordat iedereen alle posten tegen had gevonden.
Op het kampterrein was ondertussen een vuur aangemaakt waar iedereen bij terugkomst een mooi plekje bij uitzocht. Na een warme choco, koffie of limonade was het tijd voor een plechtig moment want er werden scouts geïnstalleerd. Na deze plechtigheid vertelde onze hopman natuurlijk nog een verhaal en werd er nog wat gezongen. Hierna moesten de welpen helaas naar bed, maar voor de scouts en de rowans begon een lange avond en nacht: zij werden namelijk gedropt. Diep in de nacht, ver nadat de kampstaf ons op de wederom geldende fluisterstilte had gewezen, kwamen de scouts en rowans terug.

Zondag
Waar de rowans zich nog een keertje konden omdraaien, stond de rest al vroeg naast hun bed omdat het ontbijt zich weer aandiende.
Na het ontbijt gingen de welpen, scouts en wat leiding het terrein af omdat we een rondleiding zouden krijgen van iemand van Staatbosbeheer. Tijdens deze wandeling hebben we allemaal een hoop opgestoken van het bos en vooral heel veel alle verschillende paddenstoelen die in het bos te zien waren.
Rond een uur of 11, de rowans waren inmiddels ook opgestaan, kwam iedereen terug op het kampterrein waarna de tijd tot de lunch gevuld werd met een trefbalvariant met vier vakken.

Na de lunch en de laatste keer corvee was er nog een spel voordat het groepsweekend teneinde zou zijn: het elementenspel. Hierbij was het de bedoeling dat de drie groepen (vuur, water, lucht) zoveel mogelijk elementkaartjes verzamelen. Natuurlijk lagen deze niet gewoon in het bos, maar moesten zij op zoek naar de post van een ander groepje. En dan moesten zij ook nog een keer sterker zijn dan het element van dat groepje. Onderweg konden ook nog eens leventjes verloren worden.
Na ongeveer een uur spelen was het duidelijk wie er gewonnen hadden en verzamelde iedereen zich op het kampterrein voor de sluiting waarna de welpen en scouts opgehaald werden. Nadat alles was opgeruimd en weer terug was op De Bison, gingen ook de laatsten naar huis voor een welverdiende en verfrissende douche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *