2011 oktober 08 Nieuwe Leidingerkenning binnen Scouting Academy

2011 oktober 08 Nieuwe Leidingerkenning binnen Scouting Academy

Al jarenlang is het een goed gebruik binnen de verschillende leidingteams van De Bison dat bijna alle leiding de zogeheten ‘Start- en Programmatraining’ hebben gevolgd en afgerond. Na het succesvol volgen van deze training was je voor Scouting Nederland erkend leiding voor de speltak waarvoor je de cursus gevolgd had. De ‘Start- en Programmatraining’ bestond uit twee weekenden en een stage bij een andere scoutinggroep. Tijdens de weekenden werden er ‘handvatten aangereikt’ voor het maken van een leuk afwisselend programma; van een losse opkomst, een planning voor meerdere maanden of kampen.
Als je al sinds jonge leeftijd op scouting zit, doe je dat uit jezelf eigenlijk al best aardig, maar het is goed om te horen welke ‘gedachte’ er achter zit. Een spel waarin de jeugdleden moeten samenwerken spreekt bijvoorbeeld heel andere vaardigheden aan dan een creatieve knutselopkomst waarin de jeugdleden vooral individueel bezig zijn. Daarnaast werd er tijdens de training verteld over hoe om te gaan met veiligheid, misbruik, moeilijk hanteerbare kinderen maar ook hoe je communiceert met ouders. Conform het beleid van De Bison en Scouting Nederland is bijna alle leiding van De Bison erkend leiding of is bezig om dat te worden, iets waar we trots op mogen zijn.
Een aantal jaar geleden stelde Scouting Nederland vast dat deze wijze van het geven van cursussen niet meer van deze tijd was, al was er natuurlijk niets mis met de inhoud. Daarom heeft Scouting Nederland deze (en andere cursussen) omgezet naar Competentie-gericht-systeem met de naam Scouting Academy, welke dit jaar is ingegaan.
De vaardigheden die je als erkend leiding hebt, zijn omgezet in competenties die erkend worden door Calibris, een kenniscentrum voor leren in de praktijk van Zorg, Welzijn en Sport. Door de erkenning van Calibris worden deze competenties ‘vertaald’ naar het dagelijks leven en zijn ze bruikbaarder op je CV dan oude ‘Start- en Programmatraining’ was. Wanneer is vastgesteld dat je de voor het zijn van leiding relevante competenties op voldoende niveau beheerst, dan ben je erkend leiding. Voordeel hiervan is dat wanneer je een opleiding volgt waarbij je dit deze competenties ook leert, deze competenties ook erkend zijn binnen Scouting. Hetzelfde geldt natuurlijk voor opgedane werkervaring.
Behalve het omzetten naar competenties, is ook de wijze waarop je erkend leiding kan worden veranderd. Je hoeft niet langer meer ongeacht je ervaring de hele cursus te volgen. Er wordt gekeken welke competenties je hebt en vervolgens wordt er vastgesteld welke je niet voldoende beheerst en hoe je deze op voldoende niveau kan brengen. Voor een aantal competenties moet je nog steeds naar een training waar je modules kan volgen, andere kan je gewoon binnen je eigen groep doen en voor weer andere is een e-learning omgeving opgezet.

Alle (ex-)leiding van De Bison die in het oude systeem een erkenning hadden behaald, waren volgens het nieuwe systeem niet meer officieel erkend leiding. Om daar wat aan te doen, hebben zij zich allemaal ingeschreven voor een cursusochtend waarin zij hun oude erkenning kunnen omzetten naar een nieuwe erkenning. Om het lekker dicht bij huis te houden had De Bison zich ingeschreven als cursuslocatie en op zaterdag 8 oktober kwamen twee medewerkers van Scouting Nederland langs om de leiding van De Bison en alle andere aanwezige leiding van andere groepen te vertellen en te ‘onderwijzen’ zodat zij hun nieuwe erkenning konden behalen. De inhoud van de cursus was een uitgebreide versie van hetgeen hierboven staat uitgebreid met een korte kennismaking van de aangepaste ‘activiteitengebieden’ en/of themaverhaal. Zo is bijvoorbeeld het junglebookverhaal dat bij de welpen de rode draad vormt (vandaar de rare namen van de welpenleiding) in een nieuw jasje gestoken. Ondanks dat de ochtend op een ongemakkelijk vroeg tijdstip begon, heeft iedereen best wat opgestoken en was het ook leuk om tijdens de pauzes en na afloop wat bij te praten met leiding van andere groepen uit Zeist en omgeving. Alle aanwezigen hebben de cursus afgerond en mogen zich duserkend leiding blijven noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *